Hrvatski savez je 16. svibnja 2019. svečano obilježio Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama pod motom: „Stavi naočale – promijeni pogled“ na Trgu Josipa Jurja Strossmayera u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Gradonačelnika Grada Zagreba.

Posebno se želimo zahvaliti svim udrugama koje su sudjelovale predstavljanjem svojih radova i svojim plesnim nastupima.
Nastupali su: folklorna skupina iz Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije i plesna skupina iz Udruge osoba s intelektualnim teškoćama “Latice” iz Koprivnice.
Svoje radove predstavile su: udruge članice Saveza iz Krapine, Slavonskog Broda, Daruvara, Zagreba, Čakovca i Ivanca.
Program je otvorila predsjednica Saveza Mirjana Jakovčev, a izaslanica i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević održala je pozdravni govor.
Tijekom programa održan je Okrugli stol na temu “Zapošljavanje osoba s intelektualnim teškoćama – pitanja i odgovori”.
Okrugli stol je održan u sklopu Javne kampanje za podizanje svijesti javnosti o osobama s invaliditetom koju provodi Savez kao aktivnost 8. Centra znanja za društveni razvoj.

Zahvaljujemo Zagrebačkom holdingu na sponzorstvu događanja, Kraš prehrambenoj industriji d.d. i Zagrebačkim pekarnama Klara d.d. na doniranim proizvodima te Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u korištenju dijela njihovog prostora.

Druženje naših udruga članica medijski su popratili: HRT, Nova TV, RTL, Radio Sljeme i Katolički radio.