Na plenarnoj sjednici održanoj u četvrtak, 14. ožujka 2024. godine, Hrvatski sabor je s ukupno 130 glasova zastupnica i zastupnika jednoglasno izabrao Darija Jurišića za novog pravobranitelja za osobe s invaliditetom.

Kao opunomoćenik Hrvatskog sabora, s mandatom u trajanju od osam godina, pravobranitelj za osobe s invaliditetom je zadužen za vođenje neovisne državne institucije čija je osnovna uloga zaštita, praćenje i promicanje prava i interesa osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju na temelju Ustava Republike Hrvatske, međunarodnih ugovora i zakona. U svom radu pravobranitelj za osobe s invaliditetom postupa neovisno i samostalno, držeći se načela pravičnosti i morala, a djeluje u okviru nadležnosti propisanih Zakonom o pravobranitelju za osobe s invaliditetom, Zakonom o suzbijanju diskriminacije i Zakonom o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.

Darijo Jurišić diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku 2008. godine, gdje je 2012. godine završio i poslijediplomski specijalistički studij „Upravljanje razvojem lokalne i regionalne samouprave“. Tijekom godina rada u Uredu državne uprave Zagrebačke županije, Ministarstvu gospodarstva i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, prikupio je značajno iskustvo na područjima ostvarivanja i zaštite ljudskih prava. Posljednjih dvanaest godina aktivno se bavi temama važnim za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Član je više različitih stručnih i radnih skupina te sudionik brojnih domaćih i međunarodnih događanja koja se bave predstavljanjem i istraživanjem aktualnih tema iz područja ljudskih prava. Redoviti je predavač na radionicama Državne škole za javnu upravu, temeljnom tečaju pravosudne policije Ministarstva pravosuđa i uprave, te općim i specijalističkim tečajevima Policijske akademije Ministarstva unutarnjih poslova.

Na novu dužnost dolazi s pozicije dosadašnjeg zamjenika pravobraniteljice za osobe s invaliditetom nakon što je Anka Slonjšak, prva hrvatska pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, u rujnu 2023. godine razriješena s dužnosti na vlastiti zahtjev prije isteka mandata.

Preuzeto s: https://posi.hr/darijo-jurisic-novi-je-pravobranitelj-za-osobe-s-invaliditetom/

S Darijem Jurišićem Savez ima višegodišnju suradnju, 16. siječnja 2023. godine s predsjednikom Saveza Ozrenom Catela otvorio je Kamp u Tuheljskim Toplicama. Pričao je o dugoj tradiciji djelovanja Saveza i o važnosti organizacije aktivnosti kao što je Kamp, kojim omogućujemo razmjenu znanja, upoznavanje i stručne edukacije sudionika.

img_20230116_154252