Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar Marin Piletić, na sjednici Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom članovima predstavili su u utorak 17. listopada Nacrt prijedloga zakona o inkluzivnom dodatku, novčane naknade namijenjene osobama s invaliditetom. Zakonom o inkluzivnom dodatku četiri dosadašnje naknade (osobna invalidnina, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu, naknada do zaposlenja) objedinjene su u jednu, a korisnici će prava ostvarivati brže i lakše, uz samo jedno vještačenje. Donošenje navedenog Zakona omogućava pravedniji, transparentniji i jednostavniji sustav za više od 147 tisuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Na sjednici Povjerenstva sudjelovali su i predstavnici Hrvatskog saveza udruga za osobe s intelektualnim teškoćama.

Inkluzivni dodatak za sve korisnike bit će veći od iznosa objedinjenih naknada koje sada ostvaruju osobe s invaliditetom, s posebnim naglaskom na djecu s teškoćama u razvoju. Iznos inkluzivnog dodatka kroz pet kategorija kreće od početnih 720 eura. Druga skupina dobivat će mjesečno 480 eura, treća 430, četvrta 162 eura i, konačno, peta  – 138 eura. Uz veće naknade osigurana je potpora djeci s teškoćama u razvoju, u sustavu odgoja i obrazovanja pomoćnicima u nastavi, a odraslim osobama usluga osobne asistencije u svakodnevnom životu.

whatsapp-image-2023-10-18-at-10-13-42

“Riječ je o dvostrukom ulaganju u isti broj korisnika objedinjenih naknada, a na godišnjoj razini za inkluzivni dodatak izdvajat će se 506 milijuna eura, što je dvostruko više nego trenutno kumulativno izdvajanje za sve pojedinačne naknade”, naglasio je ministar Piletić. Do priznavanja prava na inkluzivni dodatak korisnici će navedena prava moći i dalje ostvarivati. Postupci za te korisnike bit će provedeni do kraja 2024. godine po službenoj dužnosti i provodit će ih Hrvatski zavoda za socijalni rad, a pravo priznato stupanjem na snagu Zakona o inkluzivnom dodatku 1. siječnja 2024. godine. Također, bit će im isplaćena razlika u odnosu na visinu naknade ostvarenog prava.