Predsjednica Mirjana Jakovčev, zaposlenici Saveza Bruno Kobali i Tija Osmanović te predstavnici udruga članica saveza sudjelovali su 3. prosinca 2019. na zajedničkoj konferenciji 8. Centra znanja pod nazivom “Pristupačnost kao ljudsko pravo, u organizaciji SOIH-a.

Prvi dio Konferencije posvećen je obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom (3.12.) na kojemu su gostovali predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministrica Vesna Bedeković (Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – pokrovitelj događanja), a pozdravne riječi uputio je i predsjednik SOIH-a Zorislav Bobuš. Predstavnici institucija i udruga te osobe s invaliditetom mogle su postavljati pitanja predsjedniku Vlade, a dogovoren je i sljedeći susret, sastanak s predstavnicima civilnog sektora u Ministarstvu.

Nakon svečanog dijela predstavnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva predstavio je Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora. Povjerenik za informiranje definirao je korake pri praćenju u promicanju digitalne pristupačnosti.

Hrvatski savez slijepih predstavio je film “Digitalno bez prepreka”, a savezi udruga osoba s invaliditetom, članovi 8. centra znanja, pojasnili su što znači digitalna pristupačnost za pojedinu vrstu invaliditeta. Predsjednica Saveza OSIT Mirjana Jakovčev održala je prezentaciju o karakteristikama osoba intelektualnim teškoćama i digitalnoj pristupačnosti za osobe s intelektualnim teškoćama.

Predstavnik SOIH-a predstavio je Europski zakon o pristupačnosti, iznio Opći komentar br.2 Odbora za prava osoba s invaliditetom, Članak 9; Pristupčnost.

Predstavnica Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet predstavila je Zakon o korištenju psa pomagača.

Konferencija je dovršena u 14.00 sati, a za sudionike je bio organiziran zajednički ručak.