U sklopu projekta „Kreativne radionice za osobe s intelektualnim teškoćama i radionice za oslobađanje od stresa za roditelje“ financiranog od Grada Zagreba, dana 18. i 19. prosinca 2017. godine održane su dvije radionice za roditelje osoba s intelektualnim teškoćama pod nazivom „Osnaživanje roditelja osoba s intelektualnim teškoćama i usvajanje novih vještina u prevladavanju stresnih situacija u roditeljstvu“ i „Kontrola emocija – Progresivna mišićna relaksacija“ koje je vodila Danijela Pupavac, mag.psih. Tema radionica je pružanje stručne podrške i osnaživanje roditelja osoba s intelektualnim teškoćama.

Radionica, 18. prosinca 2017. godine: Voditeljica se kroz održanu prezentaciju osvrnula na definiciju stresa i psihološku reakciju na svakodnevne probleme s kojima se roditelji susreću (briga za ovisnog člana obitelji-osobu s intelektualnim teškoćama, previše posla i obaveza, zdravstveni problemi, obiteljski sukobi, poslovni sukobi, ekonomski problemi i dr.), na koji način bi trebali mijenjati svoju percepciju tih situacija i način na koji se s njima nose jer se svakodnevni problemi često ne mogu izbjeći.

Pojasnila je razliku između stresnih situacija (stresora) i odgovora na stresne situacije i naglasila da je učinkovito nošenje sa stresom naučeno ponašanje.

U nastavku radionice savjetovala je sudionike kako uspješnije upravljati stresom i prošla s njima nekoliko upitnika u koje su oni sami upisivali svoja razmišljanja i doživljaje: utvrđivanje izvora stresa; Obrazac za dnevno bilježenje stresnih situacija i razumijevanje načina na koji doživljavaju stres; Što osjećam, mislim i radim kad sam pod stresom?

Navela je kako se manifestira stres u fizičkom smislu: koje su kognitivne smetnje raspoloženja i koji su simptomi tjeskobe.  

Roditelji su sudjelovali svojim upitima: koja je psihološka granica njih kao roditelja, kada će trebati zatražiti pomoć trećih osoba u vidu psihološke pomoći. Roditelji ističu da se osjećaju istrošeno kako godine odmiču i teže reagiraju na stresne situacije. Dugotrajna podložnost stresu koji se samo pojačava vodi ih do osjećaja nemoći. Voditeljica radionice savjetovala im je da pronađu način na koji će se opustiti i izbaciti negativnu energiju. Predlaže im druženje s prijateljima i obitelji, čitanje knjiga, šetanje, stručnu pomoć i razgovor. Važno je prepoznati vlastite načine nošenja sa stresom i definirati što svatko za sebe čini kako bi svladao distres. Svatko treba pokušati pronaći metodu opuštanja koja mu najbolje odgovara kako bi prebrodio svoje brige i probleme. Zaključak je važnost mijenjanja naše percepcije situacija i pronalaženje načina kojima na njih reagiramo.

Radionica, 19. prosinca 2017. godine: Tijekom radionice voditeljica je objasnila važnost progresivnog treninga mišićne relaksacije koji ima za cilj: povećanje samokontrole, smanjenje napetosti, smanjenje razdražljivosti, smanjenje tjeskobe i smanjenje psihosomatskih smetnji povezanih sa stresom. Sudionici su s voditeljicom prošli osnovne metode provođenja progresivne relaksacije, naučili su kako ju mogu provoditi i kod kuće.

Cilj nam je kroz ovakve i slične radionice i projekte nastaviti zajednički kontinuirani rad s roditeljima kroz koji će roditelji osjetiti da imaju podršku u prevladavanju svakodnevnih stresnih situacija s kojima se susreću.

Istovremeno, 18. i 19. prosinca 2017. godine održane su kreativne radionice za osobe s intelektualnim teškoćama s voditeljicom Katicom Živalj.

Radionica 18. prosinca 2017. godine: održana je kreativna radionica „Dekupaž tehnika na staklu“ za osobe s intelektualnim teškoćama. Sudionici su usvojili nove vještine rada sa de coupage tehnikom na staklenim tacnama, uvodeći inovativne elemente voditeljice radionice.

Radionica 19. prosinca 2017. godine: održana je kreativna radionica „Dekupaž tehnika na drvetu“ na kojoj su sudionici istu metodu rada u dekupaž tehnici primjenjivali na drvenim daščicama.

Osobe s intelektualnim teškoćama, sudionici na kreativnim radionicama, su bili zainteresirani za učenje, aktivno su sudjelovali i strpljivo pratili korake u radu koje im je prezentirala voditeljica. Međusobno su se upoznali, a stekli su i nove prijatelje.