Predstavnica Saveza sudjelovala je na predstavljanju završnih rezultata projekta MINCE – Model for Inclusive Community Education  (Model inkluzivnog učenja u zajednici) koje se održalo 18. siječnja 2018. godine u Dnevnom centru za rehabilitaciju djece i mladeži, Mali dom – Zagreb.

Voditelj projekta bila je organizacija Lebenshilfe Sociale Dienste, Graz und Umgebung iz Austrije, a projektni partneri: Bugarska udruga za osobe s intelektualnim teškoćama, Centar za obrazovanje i stanovanje odraslih Stephansstift (Njemačka), Dnevni centar za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom – Zagreb (Hrvatska), Spolezna Akademia Nauk (Poljska), Nacionalni savez udruga socijalne solidarnosti (Portugal) i Centar za osposobljavanje, rad i socijalnu zaštitu Crna na Koroskem (Slovenija).

Projekt se provodio od studenog 2015. do listopada 2017. godine, a financiran je kroz Erasmus+ program. Osnovni cilj projekta je jačanje socijalne uključenosti osoba s težim  intelektualnim teškoćama.

Uvodno predavanje održala je prof. dr.sc. Zrinjka Stančić s Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta, a Martina Celizić i Darja Roberta Mić iz Malog doma predstavile su projekt i „Model inkluzivnog učenja u zajednici“, koji je razvijen tijekom provođenja projekta i sadržava:

  • Kurikulum za vršnjake posrednike;
  • Vodič za vršnjake posrednike – Korak naprijed;
  • Kurikulum za stručnjake koji skrbe o osobama s teškoćama;
  • Smjernice za organizacije koje skrbe o osobama s teškoćama;
  • Kompendij Inkluzivnog učenja u zajednici i
  • Film o temi uključivanja osoba s težim intelektualnim teškoćama u društvo.

Članovi Udruge za samozastupanje predstavili su rad udruge te svoje sudjelovanje na projektu kroz Fokus grupe za vršnjake posrednike.