8. Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja osoba s invaliditetom zagovara prava pola milijuna osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj. Tijekom dugogodišnjeg rada svakog od 13 saveza, 8. Centar znanja prepoznat je kao središte ekspertize i platforma za promicanje ljudskih prava i temeljnih sloboda osoba s invaliditetom.

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava 10.12.2021. organiziran je Okrugli stol na temu: „Ljudskopravaški pristup invaliditetu“.

img_20211210_121355 img_20211210_125259 img_20211210_125308

Nakon pozdravnih riječi Marice Mirić (Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske), Ivan Novosel (Kuća ljudskih prava) održao je izlaganje na temu „ Ljudska prava i osobe s invaliditetom“, nakon kojega se pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak obratila sudionicima video porukom na temu „Ljudska prava osoba s invaliditetom u obzoru pravobraniteljice za osobe s invaliditetom“.

Lorena Vovk  (Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske) održala je izlaganje na temu „8. Centar znanja – najveća ljudskopravaška mreža u Republici Hrvatskoj“, a predstavnici 12 saveza osoba s invaliditetom (članovi 8. Centra znanja) ukratko su izložili izazove s kojima se susreću u svom radu i iznijeli primjere diskriminacije u sklopu teme “Diskriminacija osoba s invaliditetom – ključni izazovi u radu saveza”. Nakon svih izlaganja održana je rasprava.

Ljudskopravaški pristup podrazumijeva poštivanje i promicanje temeljnih načela ljudskih prava koja uključuju nediskriminaciju, jednake mogućnosti, sudjelovanje, osnaživanje, odgovornost i transparentnost. U svom izlaganju pravobraniteljica je između ostalog naglasila kako je u RH prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na dan 02.12.2021., 576 137 osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju koji i dalje nailaze na prepreke u pristupu obrazovanju i zapošljavanju, zdravstvu, kulturi i sportu, pristupačnom stanovanju i nemaju osigurane neke od temeljnih socijalnih usluga koje bi im omogućile neovisan život u zajednici.

#pravaosobasinvaliditetom

Download (PDF, Unknown)