Kuća ljudskih prava Zagreb organizirala je 1. prosinca 2021. godine online raspravu na temu: „Vladavina prava u Hrvatskoj – izazovi i preporuke u području pravosuđa i drugim institucionalnim područjima iz perspektive ljudskih prava“.

Cilj ovog okruglog stola bio je poticanje javne rasprave o izazovima vezanim uz vladavinu prava u Hrvatskoj, s posebnim fokusom na izazove za poštivanje vladavine prava u pravosuđu i drugim institucionalnim područjima vezanim uz “checks and balances” iz perspektive ljudskih prava.

Stručnjaci su iznijeli svoje viđenje vladavine prava u Hrvatskoj iz perspektive prakse Ustavnog suda RH, presuda Europskog suda za ljudska prava protiv Hrvatske te pravobraniteljske perspektive, uz osvrte predstavnika Europske komisije i Ministarstva pravosuđa i uprave.

Panelisti su napravili osvrt na izvješća Europske komisije o vladavini prava u EU te raspravljali o izazovima i preprekama u Hrvatskoj u pogledu vladavine prava i ljudskih prava.

20211201_1315131

Panelisti na okruglom stolu bili su:

  • Ivan Novosel, programski direktor, Kuća ljudskih prava Zagreb
  • Juro Martinović, državni tajnik, Ministarstvo pravosuđa i uprave
  • Jože Štrus, policy officer, Europska komisija, Opća uprava za pravosuđe i potrošače Ministarstvo pravosuđa i uprave (tbc)
  • Goran Selanec, sudac, Ustavni sud Republike Hrvatske
  • Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica
  • Lara Barberić, pomoćnica zastupnice Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava

Moderatorica: Tatjana Vlašić, zamjenica pučke pravobraniteljice

Na Okruglom stolu sudjelovali su zaposlenici Saveza OSIT.