Donosimo nekoliko vijesti o obilježavanju Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama u udrugama članicama Saveza.

I ostale udruge obilježile su ovaj dan (mrežne stranice udruga članica pogledajte na: http://www.savezosit.hr/o-savezu/udruge-clanice/popis-udruga-clanica/ ).


 

POVODOM DANA OSOBA S INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA U UDRUZI “MALI PRINC” U ĐURĐEVCU ORGANIZIRAN  OKRUGLI STOL 

Dana 15. svibnja 2018. u prostorima Udruge osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji “Mali princ” u Đurđevcu organiziran je Okrugli stol “Položaj djece s teškoćama i osoba s invaliditetom u Koprivničko-križevačkoj županiji i kako ga poboljšati”. Navedena aktivnost organizirana je povodom Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama koji se obilježava 16. svibnja, a organiziran je u okviru projekta „Integracija u društvo“ financiranog sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Moderatorica Okruglog stola bila je Božica Mikuldaš, socijalna radnica i članica upravnog odbora Udruge Mali princ, a sudionici su bili Ratimir Ljubić, dožupan Koprivničko-križevačke županije, Jadranka Švaco, pročelnica Ureda gradonačelnika Grada Đurđevca, Nevenka Lončar, ravnateljica Gimnazije Đurđevac, Darko Špoljar, ravnatelj Strukovne škole Đurđevac, Maja Hrvatić Padovan, tajnica Dječjeg vrtića Maslačak, Sanja Flajs Vidaković, voditeljica Odjela za djecu s teškoćama OŠ G. Karlovčana Đurđevac, Dijana Rupnik, voditeljica Ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Đurđevac, Iva Gregurek i Jelena Fusić, socijalne radnice Centra za socijalnu skrb Đurđevac, Nevenka Fuks, predsjednica Udruge Latica Koprivnica, Dubravka Čordašev, predsjednica Udruge udomitelja Osmjeh Đurđevac i Kristinka Štefan, predsjednica Udruge “Mali princ” Đurđevac.

Svatko od sudionika ponudio je prikaz i sa svog aspekta dao viđenje u kojoj mjeri doprinose uključivanju djece s teškoćama i osoba s invaliditetom u život zajednice, te poboljšanju njihova života i života njihovih obitelji. Izneseni su i planovi za daljnja poboljšanja položaja.

Zaključak Okruglog stola: lokalna sredina je sve više senzibilizirana za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, obzirom da se unapređuje njihov položaj uključivanjem u Udrugu, vrtiće, škole i na tržište rada.


UDRUGA RADOST PROSLAVILA NACIONALNI DAN OSOBA S INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA I 18 GODINA DJELOVANJA UDRUGE

Udruga Radost je u utorak 15. svibnja i srijedu, 16.svibnja obilježila Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama te osamnaest godina djelovanja udruge.
Dana 31.ožujka 2017. godine, odlukom Hrvatskog sabora proglašen je Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama.
Tim povodom udruga Radost je obilježila te dane pod motom ”Stavi naočale i promijeni pogled” u svrhu poticanja svijesti civilnog društva prema osoba s teškoćama.

Obilježavanje ovog dana potiče zajedništvo u ostvarivanju ciljeva, ideala i uspješne suradnje. Udruga Radost zahvaljuje svima što su im uveličali ovaj poseban dan i sudjelovali u poticanju što civiliziranijeg i humanijeg društva. Zahvale idu i Gradu Ploče, Pučkom otvorenom učilištu Ploče, Radiju Ploče, Srednjoj školi Ploče, Zajednici žena Katarina Zrinski Ploče, Dječjem vrtiću Ploče, djelatnicima, članovima i roditeljima udruge Radost te volonterima na nesebičnoj ljubavi.

Više na: http://www.radost-ploce.hr/udruga-radost-proslavila-nacionalni-dan-osoba-s-intelektualnim-teskocama-i-18-godina-djelovanja-udruge/ 

 


U ISTRI OBILJEŽEN NACIONALNI DAN OSOBA S INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA 

Središnja svečanost obilježavanja Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama za Istarsku županiju održana je u Pazinu dana 16. svibnja 2018. u dvorani Istra pazinskog Spomen doma, u organizaciji Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre, Centra za inkluziju i podršku u zajednici i Udruge za zapošljavanje osoba s invaliditetom INPROMO. Tema ovogodišnjeg obilježavanja je „Pravo na život u zajednici“, a predstavljen je dio aktivnosti koje se provode i koje su usmjerene ka jačanju socijalnog uključivanja i zapošljavanja osoba s intelektualnim teškoćama. Prisutne je pozdravio gradonačelnik Pazina Renato Krulčić, a predstavnici organizacija istaknuli su pravo na izbor i život u zajednici. U programu obilježavanja sudjelovale su osobe s intelektualnim teškoćama govoreći o osobnim iskustvima života u ustanovi i života u zajednici, voditelji udruga Ozren Catela i Marko Perkov te ravnateljica Centra za socijalnu skrb Pazin. Tijekom deset dana na javnim lokacijama u svim istarskim gradovima na štandovima su predstavljene aktivnosti Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre.


UDRUGA OSOBA S INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA “SRCE” RIJEKA OBILJEŽILA NACIONALNI DAN OSOBA S INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama “Srce” Rijeka obilježila je Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama u Rijeci na Korzu. Tijekom 15. i 16. svibnja 2018., vesela ekipa promovirala je aktivnosti Udruge i uratke korisnika kako bi ukazala na potrebu veće uključenosti ove ranjive populacije u lokalnu zajednicu.

svibanj55pg

 

 

 

 

 

 

UDRUGA “GOLUBICA” VUKOVAR OBILJEŽILA NACIONALNI DAN OSOBA S INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA

U okviru godišnje manifestacije obilježavanja „Dana otvorenih vrata udruga” s ciljem  informiranja  javnosti o radu udruge lokalnoj i široj zajednici, Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjima „Golubica” Vukovar obilježila je 16. svibnja 2018. Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama. Udruga je otvorila svoja vrata i pozvala sve zainteresirane u svoje prostore kako bi pokazali gdje su, tko su, što rade….Odaziv na ovaj poziv bio je doista velik, što je pokazatelj podrške radu Udruge.

Pozivu su se odazvali zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara gospođa Ivana Mujkić, ravnatelj CZSS Vukovar gospodin Zvonimir Rogulja, ravnatelj Gimnazije Vukovar gospodin Davor Šijanović, učitelji i učenici OŠ Nikole Andrića Vukovar, učitelji i učenici OŠ Josipa Matoša Vukovar, odgajateljice i djeca dječjeg vrtića Vukovar I, predsjednica i članice udruge Mažoretkinje grada Vukovara, predstavnici medija, te velik broj roditelja, prijatelja, suradnika i poznanika. Svi su s korisnicima „Golubice” zajedno pjevali, plesali, zabavljali se, vidjeli su prostore u kojima Udruga radi, radove korisnika Udruge, a prezentirani su i rezultati rada Udruge. Uz zajedničko druženje, pjesmu, ples, sportske aktivnosti, neizostavni domjenak uz roštilj, na najbolji mogući način osobe s intelektualnim oštećenjima integrirale su se još bolje u svoju zajednicu družeći se sa svima – od najmlađih do najstarijih i na takav način najbolje obilježile svoj Nacionalni dan!Čestitamo svim osobama s intelektualnim teškoćama/oštećenjima njihov Nacionalni dan!