U provedbi trogodišnjeg programa (2017.-2020.) Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pod nazivom „II – Kvalitetna edukacija udruga – put u nove izazove“ Savez je od 15. – 17. prosinca 2017. godine organizirao Kamp u Tuheljskim Toplicama za predstavnike udruga članica (predsjednici i tajnici udruga, voditelji podrške u boravcima i samostalnom stanovanju, osobe s intelektualnim teškoćama i njihovi roditelji) na kojemu je sudjelovalo 140 sudionika iz 28 udruga članica Saveza.

Predsjednica Saveza Mirjana Jakovčev otvorila je Kamp i pozdravila sve prisutne, a nakon pozdravne riječi pravnica Saveza Božena Kuk održala je prezentaciju na temu „Zakonodavne odrednice za osnivanje Zaklade“ u kojoj je navela potrebne korake koje udruga treba poduzeti ukoliko želi osnovati zakladu i podijelila potrebne dodatne obrasce.

Predstavnice Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Bojana Antić Brzica, voditeljica odjela za pripremu i provedbu projekata i programa udruga i Anica Ježić, načelnica sektora za međunarodnu suradnju, informirale su udruge o načinima financiranja za provođenje programa i o novinama u natječajnoj dokumentaciji.

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Krapina, Udruga Korak dalje Daruvar i Udruga Maslačak Križevci predstavile su svoj rad kroz prezentacije s puno zanimljivih fotografija.

Predsjednica Mirjana Jakovčev predstavila je ovogodišnje ljetovanje na otoku Murteru u organizaciji Saveza i potaknula udruge da se prijave za ljetovanje u 2018. godini, a Tija Osmanović prikazala je fotografije s ovogodišnjeg ljetovanja.

Pravnica Saveza Božena Kuk održala je predavanje o zakonodavnim odrednicama za osnivanje društvenog poduzetništva u kojemu je detaljno razradila uvjete i načine na koje se udruga može baviti gospodarskom djelatnošću, navela zakone kojima je društveno poduzetništvo regulirano u Republici Hrvatskoj i korake potrebne za osnivanje društva s ograničenom odgovornošću.

Gošće iz Slovenije iz Varstveno delovnog centra POLŽ Maribor, kao dio međunarodne suradnje, predstavile rad svoje organizacije i način na koji je društveno poduzetništvo regulirano u Sloveniji te aktivnosti i radionice na kojima sudjeluju osobe s intelektualnim teškoćama u njihovoj organizaciji.

Zaposlenica Saveza Tija Osmanović predstavila je Team building u Italiji koji je Savez organizirao od 16.-18. listopada 2017. godine u Padovi za članove Glavnog odbora i zaposlenike Saveza, kroz aktivnosti Centra znanja u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva. Tijekom putovanja u Padovi posjetili su zadruge Centro Diuremo Disabili Amica Luna Paese i Volti Soc. Coep Sociale kako bi upoznali njihov rad, razmijenili iskustva i upoznali korisnike.

Na kraju prikazanih prezentacija, predsjednica Mirjana Jakovčev otvorila je i moderirala Okrugli stol na temu „Treba li i na koji način potaknuti promjenu zakonodavnih odrednica društvenog poduzetništva za udruge koje se bave osobama s invaliditetom“. Predstavnici udruga izrazili su svoja mišljenja, razgovarali su o trenutnoj zakonodavnoj praksi u Hrvatskoj, potrebnim promjenama i o detaljima sudjelovanja roditelja osoba s intelektualnim teškoćama u zakladama.

U nastavku programa, predstavnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, parnera u provedbi trogodišnjeg programa, Goran Vukmanić, v.d. predstojnika Područnog ureda Krapina, održao je prezentaciju vezanu uz tematiku zapošljavanja osoba s invaliditetom s pozicije Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje.

Daniela Bratković, prof. na Edukaciijsko-rehabilitacijskom fakultetu, održala je prezentaciju o zapošljavanju uz podršku osoba s intelektualnim teškoćama i prikazala primjere dobre prakse iz europskih zemalja.

Andrea Gašpar i Jasna Ostojić, mag. edukacijske rehabilitacije, održale su radionicu pod nazivom „I ja radim i doprinosim“ za osobe s intelektualnim teškoćama na kojoj su ih educirale o pisanju životopisa i razgovarali o raznim zanimanjima. Patricija Karaman i Lorena Koštić, mag. edukacijske rehabilitacije, održale su radionicu pod nazivom „Što radim kad ništa ne radim“ na kojoj su s osobama s intelektualnim teškoćama razgovarali na koji način provode slobodno vrijeme, igrali su društvene igre, crtali, plesali i izradili zajednički plakat s aktivnostima koje vole i ne vole raditi u slobodno vrijeme.

Katica Živalj iz Udruge Regoč Slavonski Brod održala je kreativnu radionicu „Ukrašavanje staklenih tacni dekupaž tehnikom“, a Kata Vukšić iz Udruge Suncokret Nova Gradiška održala je kreativnu radionicu izrade pletenih košarica od novinskog papira i izrade anđela od kuglica za nakit, za voditelje podrške u boravcima, samostalnom stanovanju i klubovima koji će naučene vještine prenijeti u svojim udrugama.

Drugi dan boravka u Kampu, nakon večere, organizirana je zabava uz ples i muziku za sve sudionike.

U sklopu Kampa održana je i sjednica Glavnog odbora i Redovna skupština Saveza.

Po završetku boravka u Kampu svim sudionicima dodijeljene su Zahvalnice za sudjelovanje i skromni poklon od Saveza, a predsjednica Mirjana Jakovčev pri zatvaranju Kampa zahvalila je svim sudionicima na odazivu i sudjelovanju u organiziranim aktivnostima.