KAMP TUHELJSKE TOPLICE, 13.-15.11.2015.,
„Kvalitetna edukacija udruga- put u nove izazove“,
u sklopu Trogodišnjeg programa Ministarstva socijalne politike i mladih.

U Kampu je bilo prisutno ukupno 155 sudionika, iz 23 udruge članice iz cijele Hrvatske. Sudionici su bili predsjednici i tajnici udruga, voditelji podrške u boravcima, samostalnom stanovanju i klubovima, roditelji i osobe s intelektualnim teškoćama te gosti predavači i voditelji različitih radionica.
Program Kampa obuhvaćao je predstavljanje udruga članica, predavanja, edukacije, kreativne i psihološke radionice, radionice samozastupanja, Okrugli stol, posjet Muzej krapinskih neandertalaca te glazbeno-zabavni program za sve sudionike.

Za predsjednike i tajnike udruga, gđa Anica Ježić iz Ministarstva socijalne politike i mladih održala je predavanje „UVJETI ZA DOBIVANJE SUGLASNOSTI ZA PRUŽANJE SOCIJALNIH USLUGA“, na kojem je bilo prisutno 82 sudionika. Gđa Anica Ježić predstavila je na početku predavanja ukratko novi Pravilnik o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga. Nakon uvodnog dijela, udruge su postavljale pitanja vezana za ostvarivanje prava na pružanje socijalnih usluga. Na kraju predavanja predsjednica Mirjana Jakovčev zaključila je da su naše udruge konkurentne u pružanju usluga i da pružaju usluge koje nedostaju u lokalnoj zajednici, a gđa Ježić je istaknula da su udruge osoba s intelektualnim teškoćama među prvima pružale usluge koje su državi trebale.
Nakon toga slijedilo je predavanje gošće iz inozemstva, gđe Medine Tanjić Vantić na temu „PRUŽANJE SOCIJALNIH USLUGA U BiH“, na kojem su bile prisutne 74 osobe. Ukratko je predstavljena strukturu vlasti u Bosni i Hercegovini te je predavačica pojasnila da u njihovoj državi u svakom entitetu postoji drugačiji zakon, a socijalna zaštita i pomoć podijeljena je na 13 neovisnih sustava. Zbog velikog broja propisa u Bosni i Hercegovini je jako malo službenih podataka o osobama s intelektualnim teškoćama.
Jedna od ključnih aktivnosti Kampa bila je edukacija o kvaliteti pružanja socijalnih usluga, koju je održao Marko Perkov, a pripremio Ozren Catela, iz Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre iz Pule. Najprije je gdin Perkov predstavio europski projekt „OSNAŽIVANJE ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA DO KVALITETNIJIH SOCIJALNIH USLUGA“, u sklopu čega je tiskan i Priručnik za udruge koje pružaju socijalne usluge. U sklopu edukacije SUSTAV KVALITETE PRUŽANJA SOCIJALNIH USLUGA, Marko Perkov predstavio je Priručnik o pružanju socijalnih usluga. U sklopu predavanja održane su vježbe u dvije grupe na kojima su udruge iz Karlovca i Rijeke predstavile primjere standarda dostupnosti informacija iz svojih udruga te je svaka grupa napravila samoprocjenu standarda dostupnosti usluga. Tematiku pružanja socijalnih usluga obuhvatio je i Tomislav Velić iz udruge osoba s invaliditetom Bubamara Vinkovci, koji je u svojem predavanju „ULOGA CIVILNOG DRUŠTVA U PRUŽANJU SOCIJALNIH USLUGA“ (prisutna 61 osoba) ukratko pojasnio kako definirati civilno društvo i koje su pretpostavke za razvoj i funkcioniranje civilnog društva. Zaključeno je da je pružanje kvalitetnih, inovativnih i održivih socijalnih usluga od iznimno velike važnosti. Novi modeli socijalnih politika, naročito primjena modela kombinirane socijalne politike, dobra su pretpostavka za uspjeh. Održan je i Okrugli stol „SUSTAV KVALITETE PRUŽANJA SOCIJALNIH USLUGA – IZAZOV ILI BEZ PODRŠKE TEŠKO OSTVARIVA ZADAĆA“, koji su vodili predsjednica Saveza Mirjana Jakovčev i Marko Perkov, a bio je prisutan ukupno 61 sudionik. Marko Perkov istaknuo je želju da se u Savezu oformi tim koji će pomagati udrugama što se tiče dokumentacije i postupka ostvarivanja socijalnih usluga. Istaknuo je da se standardi kvalitete ne odnose na kvalitetu usluge nego na kvalitetu dokumentacije. Predsjednica Mirjana Jakovčev naglasila je da jedni drugima trebamo pružati podršku. Zaključeno je da su udruge zainteresirane za daljnju edukaciju za pružanje socijalnih usluga te da će se u sklopu Saveza oformiti radna skupina koja će raditi na standardima kvalitete i na koju će biti pozvane sve zainteresirane udruge.

Za osobe s intelektualnim teškoćama održane su tri radionice, prilagođene njihovim mogućnostima i potrebama. Prve dvije radionice odnosile su se na samozastupanje, a obuhvaćale su teme „KAKAV OBLIK SKRBI ŽELIM“ i „AKTIVNOSTI KOJIMA SE ŽELIM BAVITI“. Radionice je vodila Jelena Miodrag, a bilo je prisutno 18 osoba. Nakon toga je slijedila radionica „JA ZNAM ŠTO ŽELIM“ koje su vodile Andrea Gašpar, Lorena Koštić, Patricija Karaman, a bilo je prisutno 18 sudionika. Radionice su obuhvaćale razmjenu iskustva, kreativan rad, izražavanje mišljenja i želja kroz razgovor i crteže te izradu plakata. Osobe s intelektualnim teškoćama razgovarale su s voditeljicama o samostalnom stanovanju i provođenju slobodnog vremena te je zaključeno da većina osoba živi s roditeljima, a samo jedna osoba samostalno s vršnjacima te da žele plivati, igrati nogomet i voziti bicikl, družiti se s prijateljima u udruzi, a nekoliko osoba je izjavilo da žele osnovati svoju obitelj i živjeti samostalno.

Za roditelje je organizirana psihološka radionica „SUŽIVOT U OBITELJI- DELEGIRANJE POSLOVA“, koju je vodila psihologinja Saveza Srđana Šimac, a bilo je prisutno ukupno 18 sudionika. Radionica je obuhvaćala i vježbe, grupni rad te rasprave roditelja koji su bili aktivno uključeni u radionicu. Zaključeno je da još uvijek u obiteljima prevladavaju tradicionalne raspodjele radnih uloga i kućanskih obaveza, međutim postoji pozitivan trend koji je sve više prisutan u vidu ravnopravne zastupljenosti svih članova obitelji u svakodnevnim poslovima i zadacima, ovisno o individualnim osobinama i mogućnostima svake osobe. Raspravljalo se i o načinu uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama u svakodnevne kućanske zadatke te o mogućnostima njihovog motiviranja za sudjelovanje. Kroz ovu radionicu roditelji su dobili podršku, osnažili se za nošenje s obiteljskim izazovima i problemima te stekli znanja i vještine za primjenu u svakodnevnom životu.

Za voditelje podrške u boravcima, samostalnom stanovanju i klubovima održane su dvije kreativne radionice- „IZRADA BUKETA OD UMJETNOG CVIJEĆA“, koju je vodila gđa Jelena Mandić (prisutno 15 osoba) te radionica „IZRADA BUKETA OD LIŠĆA“ koje su vodile dvije voditeljice Ana Dragović i Vesna Šimić iz Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Slavonski Brod (prisutno 19 osoba). Voditeljice radionica pokazale su nove vještine izrade buketa od umjetnog cvijeća i lišća. Sudionici će naučene vještine moći primijeniti u svojim udrugama te na taj način proširit će i poboljšati svoj kreativni rad u udrugama.

Osim znanstveno-stručnog dijela programa u Kampu u Tuheljskim toplicama, sudionici su imali priliku sudjelovati i u bogatom kulturno-zabavnom programu. Organiziran je posjet Muzeju krapinskih neandertalaca, a osobe s intelektualnim teškoćama imale su priliku uživati i u nastupu klauna koji ih je razveselio i nasmijao svojim interaktivnim pristupom. Za sve članove udruga bio je organiziran i nastup glazbenog sastava, koji je zabavljao goste uz ples i pjesmu do kasnih sati. Cijelokupni doživljaj Kampa bio je upotpunjen zajedničkim druženjem, razgovorima, razmjenom iskustva roditelja i udruga, a osobe s intelektualnim teškoćama stekle su nezaboravan doživljaj i nova prijateljstva. S obzirom na veliki odaziv udruga te zadovoljstvo koje su pokazali ovim događajem, možemo zaključiti da je Kamp u Tuheljskim Toplicama bio uspješan i koristan te se veselimo unaprijed slijedećem susretu i sve Vas lijepo pozdravljamo.