Prvi okrugli stol o osobama s invaliditetom u hitnim situacijama organizirala je Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH uz financijsku podršku Grada Zagreba dana 14. prosinca 2017. godine na Tribini Grada Zagreba kojemu je prisustvovala pravnica Saveza. Pomoćnik Pročelnika za poslove zaštite od požara, obrane i informacijske sigurnosti Grada Zagreba Mario Hrgović pozdravio je sudionike Okruglog stola te izrazio spremnost i podršku Gradskog ureda za upravljanje kriznim situacijama udrugama osoba s invaliditetom kako bi se postupci zaštite i spašavanja osoba s invaliditetom unaprijedili i modernizirali.

Marica Mirić održala je prezentaciju kojom je predstavila rezultate projekta pod nazivom „Vodič za podršku osobama s invaliditetom tijekom opasnosti, kriznih situacija i katastrofa“. Naglasila je kako je cilj projekta prikupiti informacije, izraditi vodič i letak te osigurati istu razinu zaštite. Prepreke s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju su neodgovarajući standardi zaštite i nedostatak zakonskih odredbi.

Nakon predavanja sudionici su sudjelovali u četiri radionice prema vrsti invaliditeta: tjelesno oštećenje, oštećenje sluha, oštećenje vida i intelektualne teškoće. Svaka radionica je dobila zadatak predložiti metode i postupke spašavanja u slučaju kriznih situacija.

Zaključak Okruglog stola je: I RIZIČNE SITUACIJE UČINITI INKLUZIVNIM!