U četvrtak, 7. ožujka 2019. Savez je održao konferenciju “Zapošljavanje osoba s intelektualnim teškoćama na otvorenom tržištu rada” na kojoj su se okupili predstavnici udruga članica Saveza iz cijele Republike Hrvatske i stručnjaci kako bi podignuli svijest javnosti i poslodavaca o važnosti zapošljavanja te skupine osoba s invaliditetom.

U Hrvatskoj su prošle godine od ukupnog broja zaposlenih osoba s invaliditetom 32% bile osobe s intelektualnim teškoćama.
Predsjednica Saveza Mirjana Jakovčev istaknula je da je zapošljavanje osoba s intelektualnim teškoćama u Hrvatskoj rijetkost te da se odvija otežano.

“Zbog svog intelektualnog statusa i nemogućnosti akademskog obrazovanja osobama s intelektualnim teškoćama ostaju rezervirana zanimanja srednjoškolskog obrazovanja”, rekla je predsjednica i naglasila da u segmentu njihova zapošljavanja veliku ulogu imaju udruge.

32 udruge članice Saveza s područja Hrvatske bave se pružanjem usluga iz socijalne skrbi, ali i zapošljavanjem te različitim oblicima radnog aktiviranja osoba s intelektualnim teškoćama.

Prošle je godine izdvojen 101 milijun kuna za poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom, kazala je Zrinka Špoljarić iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč-Knežević istaknula je da oko 60% poslodavaca koji imaju zakonsku obvezu zapošljavanja osoba s invaliditetom to ne čini, već plaćaju naknadu za nezapošljavanje, koja se zatim usmjerava na poticaje ili profesionalnu rehabilitaciju. Upozorila je da invaliditet ne smije biti zapreka osobi da radi neke poslove u nekom opsegu. Stoga se Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom zauzima za povećanje stope zaposlenosti osoba s intelektualnim teškoćama jer iskustva pokazuju da one, kad imaju ciljano odabrano radno mjesto i kada im se to mjesto prilagodi, mogu biti iznimno dobri radnici.

Predsjednica Saveza Mirjana Jakovčev gostovala je u emisiji “Studio 4″ na HRT-u, po završetku konferencije.