Stomatološka zaštita za osobe s intelektualnim teškoćama

Ovaj upitnik izrađen je u sklopu djelatnosti Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama. Svrha izrade upitnika bila je provođenje aktivnosti Centra znanja u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom i KBC-om Zagreb.

Download (DOC, 505KB)

Obavijest Pravobraniteljice da je s radom počela Dnevna bolnica s jednodnevnom oralnom kirurgijom koja djeluje u sastavu Klinike za stomatologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Ciljna skupina su osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju.

Download (PDF, 1.51MB)

Udruge članice Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama dulje vrijeme upozoravaju na problem kvalitete pružanja stomatološke zaštite osobama s intelektualnim teškoćama.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom organizirala je 14.12.2015.g. sastanak na temu unapređenja stomatološke zaštite za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.

Sudjelovali su predsjednica Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama Mirjana Jakovčev, predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske Lidija Penko, voditeljica Ambulante za djecu sa smetnjama u razvoju Jelka Jukić i predstojnik Klinike za stomatologiju KBC Zagreb Željko Verzak.

Na sastanku je razmatrano kako osobama s intelektualnim teškoćama omogućiti primjerenu i prilagođenu stomatološku uslugu u njihovim sredinama, obzirom da nemaju svi mogućnosti putovati u Zagreb.

Mirjana Jakovčev iznijela je prijedlog na razmatranje da se formiraju mobilne stručne službe koje bi u određenom terminu dolazile u stomatološke ustanove u RH koje nemaju prilagođene uvjete za zdravstvenu zaštitu zubi osoba s intelektualnim teškoćama.

Željko Verzak iznio je svoj prijedlog kao mogući doprinos poboljšanju kvalitete u pružanju stomatoloških usluga s kojim se obratio Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje u studenom 2015.g.  Sukladno tome, Pravobraniteljica daje preporuku Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje da razmotri prethodno navedeni prijedlog te da uvaži smjernice za otklanjanje postojećih poteškoća kako bi se podigla kvaliteta stomatološke zaštite djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom uvažavajući specifičnosti invaliditeta.

Nastavno na provedene aktivnosti, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom 31. siječnja 2017. g. dostavila je obavijest savezima i udrugama osoba s invaliditetom da je s radom počela Dnevna bolnica s jednodnevnom oralnom kirurgijom koja djeluje u sastavu Klinike za stomatologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb, a prema riječima predstojnika klinike Željka Verzaka sanacije u općoj anesteziji obuhvaćaju kompletnu sanaciju usne šupljine u jednoj posjeti.