Naziv Udruge: Društvo zapomoć mentalno retardiranim osobama Osijek

Godina i datum osnivanja: 1958, 23. Studeni

Naziv Kluba: “Plamena ptica”

Godina i datum osnivanja Kluba: 2003. g.

OIB Udruge: 69619929815

Broj nominalnih članova: 41

Ukupan broj svih članova: 67

Predsjednik/ca Udruge: Ivo Ojvan

Kontakt predsjednika/ce: 098/908 7615


Adresa/sjedište Udruge: 
Solarski trg 2
31000 Osijek
prostor od Grada Osijeka na neograničeno korištenje

Telefon: 031/283-999

Fax: 031/283-999

Mail adresa: drustvo.mro.osijek@gmail.com

Web stranica Udruge: www.drustvomro.hr
Facebook profile: https://www.facebook.com/drustvomro.osijek#!/drustvomro.osijek


Naziv radnih mjesta i broj zaposlenih na ugovor o radu na:

  • neodređeno: 1 zaposleni – Voditelj projekata/programa poludnevnog boravka
  • određeno: 1 zaposleni – Administrator (tajnik)
  • ugovor o djelu: 10 izvoditelja aktivnosti
  • broj volentera koji imaju volontersku knjižicu: 6 volontera

Programi/projekti koje Udruga provodi:

(poludnevni, povremeni boravak, samostalno stanovanje,mobilna stručna služba podrške, slobodno vrijeme…. kratko specificirane aktivnosti, vrijeme trajanja, broj članova (OMR)  koji sudjeluje u pojedinim programima)
Aktivnosti koje uz suradnju sa stručnjacima i roditeljima organizira udruga : hipoterapija, likovna radionica, glazbena i dramska radionica, didaktička radionica, sportska radionica
radionica za roditelje
(svaka aktivnost 1 x 2 h tjedno od 17 h do 19 h uključeno oko 50. korisnika mjesečno)

Projekt “Uključite nas mi – smo dio vas“
Prije podne u okviru kluba Plamena ptica od 2006. god. organiziran je poludnevni boravak sa programom za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama (koji se uz pomoć stručnjaka provodi u kontinuitetu): Upoznavanje i procjena korisnika – stvaranje i dopuna baze podataka o korisnicima) Aktivnosti podizanje razine samopouzdanja i samopoštovanja, Aktivnosti informiranja, savjetovanja i edukacije, Aktivnosti brige o zdravlju i sportske aktivnosti, Aktivnosti socijalizacije i samozastupanja, Aktivnosti očuvanja i razvijanja kreativnosti, vještina, znanja i sposobnost (svaki dan prije podne uključeno 17 korisnika)
Program “ Plamena ptica – Poludnevni boravak za osobe sa intelektualnim teškoćama
2007. godine u okviru kluba Plameni vrapčići okupljena su djeca sa intelektualnim teškoćama predškolskog uzrasta sa kojima se uz prilagođen program kontinuirano od 2007. god. uz pomoć stručnjaka logopeda, defektologa, psihologa, fizioterapeut, prof.glazbe, pedijatar liječnik, sociolog započele njihovim potrebama prilagođene aktivnosti. (1 x 2 h tjedno svaki izvoditelj , uključeno 12 djece i njihovi roditelji)

Projekt “Rana intervencija za vrapčiće”
2009. godine Udruga je provela edukacijski projekt stručnjaka, rukovodećih tijela udruge, roditelja i odraslih korisnika. Omogućena je stručna dostupnost informacija i znanja, organizirano pravno i psiho- socijalno savjetovalište.

Projekt „Informacijom i edukacijom do kvalitetnijeg života„
Udruga šalje voditelja poludnevnog boravka (zaposlenika) i predsjednika Udruge na organizirane edukacije, koje mogu doprinijeti unapređenju rada Udruge.
Tijekom 2009. god Udruga je omogućila financiranje hladnog pogona i rad tajnika kroz Osnovnu djelatnost (dvogodišnje sufinanciranje – Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi)


Izvori financiranja i visina odobrenih  sredstava, opaska o ugovorenim programima, predanim zahtjevima i dobivenim rješenjima bez financiranja ili su u postupku su predaje zahtjeva
Ministarstvo socijalne politike i mladih, Grad Osijek, Županija Osječko-baranjska. Zaklada „Slagalica“,
3. godina Programa: do 31.12.2012.=190.167,00 kn, MSPIM; Grad Osijek= 4.000,00kn, Županija: čekamo odobrenje, „Slagalica“ = 10.000,00kn, u postupku rješavanja : od zaklade ADRIS, CROATIA OSIGURANJE, u pripremi projekt za aplikaciju „Klubovi za osobe s invaliditetom“ za aplikaciju minist.branitelja i međugenerac.solidarnosti