U povodu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, 2. travnja 2018., Savez udruga za autizam Hrvatske prikazao je u Kinu Europa animirani video materijal koji prati edukativni program “Tri koraka”, predstavio priručnik i vodič za roditelje nakon dijagnoze autizma i kratki edukativni program o autizmu. Nakon prikazivanja edukativnih materijala, na Cvjetnom trgu gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić simbolično je pustio stotinjak plavih balona u zrak, u društvu predstavnika saveza, udruga, roditelja i djece s autizmom.

Na Cvjetnom trgu postavljeni su štandovi s informativnim materijalima i brošure Saveza udruga za autizam Hrvatske sa smjernicama o postupanju kod sumnje na autizam ili kad je već dijagnosticiran. Ovogodišnja manifestacija je organizirana pod motom “Rušimo zajedno barijere autizma – izgradimo pristupačno društvo”, a cilj joj je osvještavanje i senzibiliziranje javnosti na probleme djece i odraslih s dijagnozom poremećaja iz spektra autizma.

Lidija Penko, predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske u Vodiču za roditelje i njegovatelje naglašava potrebu pridavanja više pažnje podršci obiteljima osoba s poremećajem iz spektra autizma u što ranijoj fazi, a uz pomoć priručnika članovi obitelji će dobiti  potrebno znanje i vještine za pružanje podrške svojoj djeci i mladim ljudima.

Zagreb se tako pridružio drugim svjetskim metropolama koje su obilježile 11. Svjetski dan svjesnost o autizmu.

Na manifestaciji je sudjelovala predstavnica Saveza Božena Kuk.