U parku Zrinjevac u Zagrebu 16.5.2018. godine obilježen je Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama.

Zaposlenici Saveza i volonteri dijelili su svim građanima crvene naočale na kojima je pisalo Stavi naočale – promijeni pogled.

Obilježavanje Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama održano je pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i gradonačelnika grada Zagreba.

Događaj je posjetio gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, pozdravio je sve sudionike i rekao da podržava aktivnosti osoba intelektualnim teškoćama, Saveza i udruga.

U Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu svirala je muzika i glazbeni bend koji je zabavio sudionike.

Predsjednica Saveza Mirjana Jakovčev održala je pozdravni govor.

U Savezu je održan Okrugli stol pod nazivom Širenje mreže socijalnih usluga.

Na Okruglom stolu sudjelovali su: predsjednica Mirjana Jakovčev i zaposlenici Saveza OSIT, zaposlenici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, voditeljica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, voditelji saveza udruga za podršku osobama s invaliditetom, članovi udruga osoba s intelektualnim teškoćama i drugi.

Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama na isti dan su obilježile udruge u svojim gradovima u cijeloj Republici Hrvatskoj.

Ovim događanjem Savez OSIT želi potaknuti zaštitu prava osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji, u skladu s Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom.

Savez OSIT svojim aktivnostima doprinosi poboljšanju kvalitete življenja osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji.

Donatori koji su pomogli kod financiranja događanja: Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Grad Zagreb, Zagrebački holding, Hrvatska elektroprivreda i Pekarna Stil.