Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva za predstavnike saveza udruga osoba s invaliditetom organizirala je radionice na temu „Društveno poduzetništvo u teoriji i praksi“ i  „Kvalitetna prijava na ESF natječaje“ koje su se održale u IMPACT centru u Zadru od 14. do 16. ožujka 2018. godine. Ispred Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama na radionicama su sudjelovali potpredsjednik Saveza Petar Kraljević i pravnica Saveza Božena Kuk.

Prvog dana održana je radionica „Društveno poduzetništvo u teoriji i praksi“ na kojoj smo educirani o sastavnim elementima društvenog poduzetništva, kriterijima razlikovanja društvenog od ostalih poduzeća, izazovima u razvoju društvenog poduzetništva, te o problemima društvenog poduzetništva u Hrvatskoj. Također, prikazani su i primjeri dobre prakse najuspješnijih društvenih poduzeća iz cijeloga svijeta. Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama prepoznao je društveno poduzetništvo kao beneficiju stoga sustavno provodi edukacije na spomenutu temu i sljedeći primjere dobre prakse organizira posjete društvenim poduzećima u regiji. Iz spomenutog razloga su i predstavnici Saveza, zahvaljujući prethodno usvojenim znanjima pragmatično sudjelovali u diskusiji.

Skup „Prijenos specifičnih znanja unutar saveza osoba s invaliditetom“ održao se neposredno nakon edukacije o poduzetništvu na kojemu se raspravljalo o potrebi osnivanja radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o financiranju reprezentativnih udruga osoba s invaliditetom, ili uputila u saborsku proceduru već postojeći. Temeljna svrha zakona je osigurati sredstva iz državnog proračuna za sustavno financiranje osnovne djelatnosti udruga osoba s invaliditetom od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku koje djeluju u javnom interesu na području zaštite prava i interesa osoba s invaliditetom te su autentični i legitimni zastupnici tih osoba (reprezentativne udruge).

Zadnjeg dana izobrazbe održao se zajednički sastanak predstavnika Saveza udruga osoba s invaliditetom, Nacionalne zaklade i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa izvijestila je prisutne da su oformili radne skupine za izradu Nacrta prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi i Zakona o inkluzivnom dodatku.

20180315_174132