U parku Zrinjevac 16. svibnja 2018. godine obilježen je Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama pod motom “Stavi naočale – promijeni pogled” u organizaciji Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i gradonačelnika Grada Zagreba.

U Glazbenome paviljonu na Zrinjevcu, gradonačelnik Milan Bandić otvorio je Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama i iskazao potporu radu Saveza i udruga osoba s intelektualnim teškoćama.  Nakon pozdravnog govora predsjednice saveza Mirjane Jakovčev, održao se prigodan program u kojemu su se osobe s intelektualnim teškoćama predstavile svojim kulturno-umjetničkim nastupima, a na štandovima su udruge članice Saveza izložile svoje kreativne ručne radove. U tijeku cjelodnevnog događanja prisutne je zabavljao glazbeni bend Marko Osmanović&Dinko Likar acoustic.

U svrhu senzibiliziranja javnosti prema osobama s intelektualnim teškoćama, ove godine po prvi put Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama obilježen je nošenjem šarenih naočala kao simbolom podrške osobama s intelektualnim teškoćama.

U sklopu obilježavanja Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama održao se okrugli stol na temu “Širenje mreže socijalnih usluga” koji je moderirala predsjednica Saveza Mirjana Jakovčev, a sudjelovali su predstavnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivančica Mamek Jagić, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč-Knežević, predstavnici SOIH-a, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Centra Stančić, Centra za rehabilitaciju Zagreb, Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida, Policijske akademije, Dječjeg vrtića Kustošija i predstavnici udruga članica Saveza.

U isto vrijeme, udruge članice Saveza obilježile su Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama u svojim lokalnim zajednicama diljem Republike Hrvatske. Organizirana događanja doprinose zaštiti prava članova udruga i kvaliteti življenja njihovih obitelji te razvoju održive mreže dostupnih socijalnih usluga i programa u Hrvatskoj, u skladu s Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom.

Donatori:

logo-zaklada366px-coat_of_arms_of_zagreb-svg_1   zgh_logotip-vecihep_rgb      pekarna-stil-logo-boja1