Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u suradnji sa SOIH – Mrežom žena s invaliditetom, organizirali su okrugli stol i radionicu povodom Međunarodnog dana žena – 8. ožujka. Skup se održao 7. ožujka 2018. godine u Kući Europe u Zagrebu.

Koordinatorica SOIH-Mreže žena s invaliditetom Marica Mirić predstavila je Strateški okvir 2016.-2020. “Zajedno za feminističku Europu”, a u prezentaciji se osvrnula na potrebe za osiguravanje institucionalnih mehanizama za ostvarivanje ljudskih prava žena: usvojiti i provesti strategiju EU za ravnopravnost žena i muškaraca te se pripremiti za narednu strategiju od 2020.-2025. godine, osnažiti položaj Povjerenika Europske unije za ravnopravnost žena i muškaraca i povećanje i održavanje financiranja prava žena i ženskih organizacija.

Sutkinja Visokog prekršajnog suda Branka Žigante Živković predstavila je  novi „Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji“,  po kojemu se kao nasilje u obitelji tretira  i “zanemarivanje potreba osobe s invaliditetom ili osobe starije životne dobi koje dovodi do njezine uznemirenosti ili vrijeđa njezino dostojanstvo i time joj nanosi tjelesne ili duševne patnje”. Upozorila je da još nije donesen novi „Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji“.

U sklopu kampanje “I dalje aktivne i uključene” pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak upozorila je na nepovoljan položaj žena s invaliditetom u obrazovanju i zapošljavanju, te njihovu izloženost nasilju u obitelji, koje često prešućuju zbog ovisnosti o nasilniku. Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom najviše prijava zaprimio je za psihičko nasilje nad ženama s invaliditetom.

Štefica Roginić, voditeljica SOS telefona za žene s invaliditeom žrtve nasilja, potvrdila je kako se najčešće prijavljuje psihičko i verbalno nasilje. Na SOS telefonu žrtve dobivaju ohrabrenje te pomoć u pravnom savjetovanju.

Na drugom dijelu skupa održan je okrugli stol “Starije žene s invaliditetom i njihove potrebe za podrškom u obitelji“. Žene s invaliditetom starije životne dobi, kroz osobna iskustva, upozorile su na teškoće i vrste nasilja s kojima se svakodnevno susreću, bez obzira žive li u urbanim ili ruralnim sredinama, same ili u obitelji.

Predstavnica Saveza je sudjelovala na radionici i prisustvovala okruglom stolu.