U Ivancu je 18.03.2021. godine održana edukacija za osobne asistente pod nazivom: “Unaprjeđenje kvalitete rada osobnih asistenata”. Edukacija je bila namijenjena asistentima koji pružaju uslugu osobne asistencije korisnicima Udruge osoba s intelektualnim oštećenjem „Ivanečko sunce“.

Edukaciju je održala Andrea Gašpar Čičak, mag. rehab. educ. – stručnjak iz područja edukacijske rehabilitacije, a teme predavanja bile su:

  • Aktivna podrška
  • Uključenost u svakodnevne aktivnosti osobe s invaliditetom
  • Radionica: pitanja i odgovori

U uvodnom dijelu, Andrea Gašpar Čičak upoznala se sa sudionicima te razjasnila koncept i važnost rada na unaprjeđenju kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama. Naglasila je kako svaka osoba, bez obzira na razinu funkcioniranja i dodatne teškoće, može biti uključena i ostvariti optimalnu kvalitetu života uz odgovarajuću razinu podrške. Pojasnila je odrednice i načine postizanja emocionalne i socijalne dobrobiti osoba s intelektualnim teškoćama te ulogu osobnog asistenta u tome procesu.

Osobe s intelektualnim teškoćama često su isključene iz sudjelovanja u životu zajednice i ostalih aktivnosti, a na taj način se zaobilaze njihove želje i interesi. Asistentima je izložila načine na koje mogu poticati uključivanje korisnika usluge u svakodnevne aktivnosti uz prikaz konkretnih primjera.

Cilj edukacije bio je dodatno unaprijediti znanja i vještine osobnih asistenata u radu s korisnicima nakon prvog međusobnog kontakta, odnosno prvih nekoliko tjedana pružanja usluge unutar kojih je uspješno provedeno razdoblje uhodavanja i upoznavanja s individualnim potrebama korisnika. Nakon predavanja potkrijepljenog brojnim primjerima iz prakse, asistenti su imali priliku razmijeniti iskustva i postaviti pitanja u vezi specifičnih situacija s kojima se susreću u svakodnevnom radu s korisnicima.

20210318_10192420210318_11212920210318_112101 20210318_112050