Na inicijativu Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama, uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i Ureda za udruge, u ožujku 2017. godine Hrvatski sabor proglasio je 16. svibnja Nacionalnim danom osoba s intelektualnim teškoćama.

Slijedom navedenog,  16. svibnja 2022. godine obilježili smo Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama svečanim programom na Trgu P. Preradovića (Cvjetni trg) od 11.00 – 13.00 sati pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Hrvatskim društvom skladatelja ZAMP, te počasnim pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba. Nacionalni dan smo obilježili pod motom “Stavi naočale – promijeni pogled”. Na isti dan smo također proslavili 65 godina rada Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama.

Okupili naše udruge članice (članovi udruga, osobe s intelektualnim teškoćama, njihovi roditelji/skrbnici i zaposlenici udruga). Tom prigodom organizirali smo glazbeni program: pjevanje, ples i sviranje, a nastupili su predstavnici i članovi naših udruga članica i drugi izvođači. Pridružili su se i građani Grada Zagreba koji su do sada uvijek pratili naše aktivnosti i pružali nam podršku. Program je vodio Mladen Iličković, a pozdravne govore držali su izaslanik predsjednika Vlade RH – državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš; izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Čirkinagić, voditeljica Odjela za profesionalnu rehabilitaciju, zapošljavanje i usluge u zajednici iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom; predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović; predsjednik Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama Ozren Catela, članica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora i predsjednica Udruge ZAMISLI Svjetlana Marijon.

Na glazbenom programu nastupile su mažoretkinje iz Osnovne škole Nad lipom, tri bubnjarke iz Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba, Grupa za međunarodni folklor SKUD-a Ivan Goran Kovačić s plesnom točkom, Carlos iz Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre oponašao je Izeta Fazlinovića, članovi Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama “Latice” Koprivnica pjevali su pjesme uz gitaru, članovi Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije plesali su splet Međimurskih kola, Kristina iz Udruge osoba s intelektualnim teškoćama „Jaglac“ Orahovica otpjevala je pjesmu Nede Ukraden, te su članovi Udruge osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji “Mali princ” Durđevac i Udruge osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji “Maslačak” Križevci otpjevali pjesmu Mije Dimšić.

Od 13:00 do 15:00 sati održali smo Okrugli stol u Francuskom institutu u Hrvatskoj pod nazivom “Izazovi življenja osoba s intelektualnim teškoćama u 21. stoljeću” kojeg je vodila Ana Tomašković. Zaposlenici predstavili su Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama, a predstavnici udruga iz Zagreba, Koprivnice, Čakovca, Orahovice Krapine i Križevaca su predstavili rad svojih udruga. Svjetlana Marijon održala je održala je predavanje na temu “Pravo na sudjelovanje u izbornim procesima”, a prof. dr. sc. Danijela Bratković (ERF) pričala je o pretpostavkama neovisnog življenja osoba s intelektualnim teškoćama. Ozren Catela je zaključio temu te se zahvalio svim gostima i sudionicima.

Svrha manifestacije je okupiti osobe s intelektualnim teškoćama i njihove obitelji iz udruga članica iz cijele Republike Hrvatske s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi priznavanja ove marginalizirane skupine kao subjekata prava u jednakosti i nediskriminaciji. Želja nam je utjecati na širenje pozitivne svijesti u javnosti o osobama s intelektualnim teškoćama i važnosti provedbe politika koje se tiču njihove društvene uključenosti.

 

O Nacionalnom danu možete pročitati i pogledati na sljedećim linkovima:

https://hrti.hrt.hr/api/api/ott/socialshare?target=copy&referenceId=1006223949&channelReferenceId=40013&mobile=false&serie=false&operatorReferenceId=hrt minuta 42:00

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=1352644705214208 

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=1044778413099099

https://skupstina.zagreb.hr/obiljezen-nacionalni-dan-osoba-s-intelektualnim-teskocama/3532

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/stavi-naocale-promijeni-pogled-7389525

https://h-alter.org/hrvatska/nista-o-nama-bez-nas/

1 4 16 21 22 26 31 32 33 35 41 47 49