Studentima Zdravstvenog veleučilišta, koji će u svom budućem radu dolaziti u kontakt s osobama s invaliditetom, 28. siječnja 2019. održana je edukacija o ostvarivanju primjerenog kontakta s osobama s invaliditetom i specifičnostima zdravstvene skrbi ove ranjive skupine. Edukacija se održala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a prisutne su pozdravili: zamjenica Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč-Knežević, dopredsjednica SOIH-a Marica Mirić, predstavnica Ministarstva zdravstva Marijana Pavlić, predstavnik Zdravstvenog veleučilišta i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Predstavnici saveza udruga osoba s invaliditetom educirali su studente o primjerenom kontaktu tijekom pružanja zdravstvenih usluga osobama s invaliditetom i specifičnosti zdravstvene skrbi ovisno o vrsti invaliditeta. Zaposlenica Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama Tija Osmanović održala je predavanje o zdravstvenom pristupu osobama s intelektualnim teškoćama.

Savez, u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, sudjeluje u provođenju istraživanja pod nazivom „Istraživanje kvalitete života osoba s invaliditetom srednje i starije životne dobi, kvalitete usluga koje primaju i programa podrške“, sukladno Nacionalnoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, u okviru područja Istraživanje i razvoj. Na temelju rezultata istraživanja planira se kontinuirano unapređivanje javnih politika za osobe s invaliditetom.