U srijedu, 11.03.2020. u 13.00 sati održan je sastanak u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Sastanak se održao s ministricom Vesnom Bedeković, a iz Ministarstva su još bili prisutni:

 • Zvjezdana Bogdanović, savjetnica ministrice,
 • Mirna Ćorić, načelnica Sektora za upravljanje programima i projektima,
 • Ivančica Mamek Jagić, načelnica Sektora za razvoj socijalnih usluga i koordinaciju pružatelja usluga

Na sastanku su bili prisutni predstavnici Saveza te pojedinih udruga članica, a podršku nam je pružila i Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak te savjetnica pravobraniteljice Vesna Mužina.

Udruge su se predstavile te izložile probleme s kojima se susreću u svojem djelovanju, a naročito u pogledu provođenja programa i projekata. Konkretno, riječ je o: nastavku provođenja, rokovima, povezivanju razdoblja između projekata, održivosti pojedinih socijalnih usluga i drugim povezanim problemima. O svim navedenim problemima već se ove godine detaljno razgovaralo u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom (POSI) i Uredu za udruge Vlade Republike Hrvatske te im se ovim putem svima zahvaljujemo na njihovoj inicijativi i podršci.

20200311_130202

Zaključci sa sastanka:

 1. Pripremljeni su novi natječaji za novo programsko razdoblje te će svi biti uskoro objavljeni. Iz Ministarstva poručuju kako će prednost imati udruge koje su već provodile programe, imaju licencu za pružanje socijalnih usluga te kvalitetno napisan projekt.
 1. Aktualnom politikom Ministarstva financija nastoji se rasteretiti državni proračun u pogledu financiranja djelatnosti udruga pa će se cijeli sustav nastaviti oslanjati i na prihode od igara na sreću te EU fondove. Sredstva koja je MDOMSP u mogućnosti izdvojiti za udruge, također ovise o odobrenju Ministarstva financija pa se ne očekuju promjene u tom smjeru. Iz navedenog slijedi preporuka udrugama da se nastave i dalje javljati na natječaje za projekte i programe kao što su to dosad činile. U MDOMSP su svjesni kako sredstava nikad nije dovoljno, ali pozivaju na razumijevanje u pogledu njihovih ograničenja te napora da se to promijeni. Pritom vode računa da se sredstva rasporede ravnomjerno i pravedno, a nastoje više uključiti i lokalne zajednice u financiranje.
 1. MDOMSP smatra nedopustivim dugo čekanje na rezultate i provedbu projekata (u nekim slučajevima i do dvije godine). Djelomično je to opravdano velikim brojem prijava te ograničenim financijskim sredstvima. Iz tih razloga nije lako uključiti nove korisnike u provedbu te se često zna koristiti nepopularna metoda „najbržeg prsta“, koja je ustvari eliminacijske naravi.
 1. U određenim slučajevima, prednost će se davati trenutnim korisnicima podrške. Preciznije, nastojati će se osigurati nastavak podrške postojećim korisnicima u pojedinom programu/projektu, dok nove korisnike neće biti moguće uključiti. To se naročito odnosi na uslugu osobne asistencije te nemogućnost otvaranja mreže pružatelja socijalnih usluga za nove korisnike do daljnjega.
 1. U tijeku je izrada Metodologije za izračun cijena socijalnih usluga. Neprihvatljivo je da ne postoje jasno i realno definirane cijene usluga, a postoje i slučajevi gdje se cijene nisu mijenjale 20 godina. Cijene će biti primjenjive na nacionalnoj razini, a nastojati će se odrediti pravedno i objektivno.
 1. Institucionalna podrška Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva zamišljena je da ojača udruge kako bi bile što konkurentnije za projekte i programe. Cilj nije bio trajno osiguravanje „hladnog pogona“.
 1. U izradi je Zakon o socijalnoj skrbi, Zakon o osobnoj asistenciji te Zakon o inkluzivnom dodatku. Prilikom izrade navedenih propisa, posebno će se voditi računa o potrebama osoba s intelektualnim teškoćama. Iz tog razloga se u radnim skupinama (osobna asistencija te inkluzivni dodatak) nalaze i predstavnici Saveza.
 1. Za pojedinosti oko donošenja zakona kojim bi se osiguralo sustavno financiranje reprezentativnih udruga osoba s invaliditetom, MDOMSP upućuje na Ministarstvo uprave kao nadležno za to pitanje. Postoji i prijedlog uređenja tog pitanja odgovarajućim izmjenama Zakona o udrugama.

Udruge članice Saveza znatno rasterećuju ustanove socijalne skrbi u pogledu pružanja socijalnih usluga. Da bi mogle nastaviti kvalitetno pružati socijalne usluge, potrebno je osigurati odgovarajuću financijsku podršku. Nadamo se da će s vremenom i država pronaći način da naše udruge rastereti dodatnih briga i neizvjesnosti.