Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama organizirao je Kamp u Tuheljskim Toplicama za svoje udruge članice u trajanju od 25. – 27. studenog 2016. godine.

U Kampu je sudjelovalo 183 sudionika iz 27 udruga članica Saveza. Kamp je organiziran u sklopu treće godine provedbe trogodišnjeg programa Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pod nazivom „Kvalitetna edukacija udruga – put u nove izazove“.

Predsjednica Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama mr.sc. Mirjana Jakovčev svečano je otvorila Kamp u petak 25.11.2016. Nakon uvodnog izlaganja Anica Ježić iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku predstavila je „Novosti vezane za nastavak trogodišnjih programa i raspisivanje natječaja“.

Pravnik Saveza Nebojša Bulka održao je predavanje na temu ”Zakonske odrednice u pružanju socijalnih usluga” na kojem je govorio o vrstama usluga, pravima korisnika na smještaju te minimalnim uvjetima potrebnim za pružanje socijalnih usluga. Izvanredna profesorica na Edukacijsko rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu dr.sc. Daniela Bratković održala je predavanje na temu ”Značaj aktivne podrške osobama s intelektualnim teškoćama u samostalnom stanovanju uz podršku, poludnevnim i dnevnim boravcima, klubovima i ostalim aktivnostima” nakon čega je uslijedio razgovor i pitanja prisutnih o trenutnoj problematici. Ozren Catela i Marko Perkov iz Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre održali su edukaciju na temu ”Sustav kvalitete u pružanju socijalnih usluga” gdje su se sudionici još jednom prisjetili podzakonskog akta Zakona o socijalnoj skrbi „Pravilnika o standardima kvalitete u pružanju socijalnih usluga“. Ivana Azenić Dubravčić prezentirala je postupak ugovaranja socijalnih usluga na primjeru vukovarske udruge. U nastavku sudionici su podijeljeni u tri radne skupine koje su na svojim primjerima iz udruga predstavili svoj način rada, a svakoj udruzi dodijeljeni su zadaci radi podizanja standarda kvalitete na višu razinu, kroz razdoblje od mjesec dana.

Za voditelje podrške u boravcima, samostalnom stanovanju i klubovima i za osobe s intelektualnim teškoćama Darinka Pinjuh održala je kreativnu radionicu „Izrada čestitki i ukrasnih predmeta“ gdje su sudionici izrađivali čestitke i oslikavali drvene daščice te ih ukrašavali tehnikom decoupage. Voditeljica radionice pokazala je nekoliko vještina izrade čestitki i ukrašavanja drvenih daščica koje mogu poslužiti kao ukras u domovima ili udrugama. Svi sudionici su aktivno sudjelovali i proširili svoja kreativna umijeća te istaknuli da će stečene vještine primijeniti u svojim udrugama.

Predsjednica Saveza mr.sc. Mirjana Jakovčev vodila je radionicu „Problematika i prijedlozi za poboljšanje pružanja podrške i usluga korisnicima“ na kojoj su predstavnici udruga osvijestili što za njih znači kvaliteta života, prikazali su hijerarhiju svojih životnih potreba na Maslowljevoj piramidi ljudskih potreba, a razgovor se nastavio o organizaciji aktivnosti u udrugama, uključivanju osoba s intelektualnim teškoćama u svakodnevne aktivnosti tijekom boravka u udruzi i zapošljavanjem stručnog kadra. Isto tako, zaključili su da je važno potaknuti uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama u društvene aktivnosti kao što su kino i kazalište u slobodno vrijeme uz podršku roditelja. Kvalitetno organiziranim boravkom u udruzi i uključivanjem u društvene aktivnosti možemo zajedno utjecati na povećanje kvalitete življenja osoba s intelektualnim teškoćama.

Andrea Gašpar, Patricija Karaman i Lorena Koštić vodile su radionicu samozastupanja za osobe s intelektualnim teškoćama pod nazivom „Kakav oblik podrške trebam u svakodnevnim aktivnostima“.  Radionica je obuhvaćala kreativan rad popunjavanjem plakata svakodnevnim jutarnjim, popodnevnim i večernjim aktivnostima koje osobe s intelektualnim teškoćama obavljaju kod kuće i u udruzi, crtanje, pisanje i natjecanje u postavljanju stola.

Predstavnici udruga „Svjetlo“ Zadar, „Neven“ Đakovo, „Latice“ Koprivnica i „Zvono“ Split predstavile su rad svojih udruga uz power point prezentacije, a predstavnik turističke agencije Trakostyan tours prezentirao je ponudu za ljetovanje na otoku Murteru u Hotelu Colentum za sve udruge članice.

Sudionici Kampa su u slobodno vrijeme uživali u druženju i raznovrsnim sadržajima koje nude Terme Tuhelj, a navečer u glazbi i plesu. Svi su izrazili želju za ponovnim sudjelovanjem u Kampu i zajedničkim druženjima.

bratkovic bratkovic-uvod anica catela-petak