U Hrvatskoj odvjetničkoj komori u Zagrebu dana 05.05.2016. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom organizirala je stručni skup pod nazivom „Suzbijanje diskriminacije osoba s invaliditetom na radnom mjestu primjenom načela razumne prilagodbe i promicanjem pozitivne prakse“.

Nakon pozdravnih riječi Anke Slonjšak, pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Roberta Travaša, predsjednika Hrvatske odvjetničke komore, Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice, održala je uvodno izlaganje u kojem je iznijela statističke podatke o zapošljavanju osoba s invaliditetom u 2015. godini.

Na stručnom skupu predavanja su održali prof. dr. sc. Ivana Grgurev s Pravnog fakulteta u Zagrebu na temu „Diskriminacija propuštanjem razumne prilagodbe u domaćem, usporednom pravu i pravu EU“, dipl. iur. Krešimir Rožman na temu „Problemi pri zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom“, mag. iur. Ivan Hranj iz Udruge za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga na temu „Osobe s invaliditetom i mobbing“.

Pozitivnu praksu pri zapošljavanju osoba s invaliditetom u nadležnim državnim tijelima iznijele su mag. oec. Sandra Čovran iz Financijske agencije – FINA i dipl. iur., univ. spec. javne uprave Kristina Ratković iz Ministarstva uprave dok je osobno iskustvo zapošljavanja u privatnom sektoru iznijela viša ekonomistica Marijana Blažanović iz Udruge osoba s invaliditetom Samobora i Svete Nedjelje.

U drugom dijelu stručnog skupa odvjetnik Tom Brown, sudac na tribunalu za radne sporove, član odvjetničkog društva Cloisters iz Londona, član udruge odvjetnika za radno pravo održao je predavanje „Razumna prilagodba u praksi u Velikoj Britaniji“, Antonio Matković iz Instituta za razvoj tržišta rada predavanje pod nazivom „Zašto je za podizanje konkurentnosti važno zapošljavati osobe s invaliditetom, dipl. soc. rad. Jasenka Sušec iz Zavoda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom predavanje pod nazivom „Razumna prilagodba – zakonske mogućnosti“ te dipl. iur. Damira Benc iz Centra za profesionalnu rehabilitaciju predavanje pod nazivom „Razumna prilagodba u procesu profesionalne rehabilitacije“.

U ime Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama stručnom skupu prisustvovala je stručna suradnica Ivana Mance, dipl. iur.

      DSCN2561