U ponedjeljak 20.11.2017. u Velikoj dvorani Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu održan je stručni skup ˝Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝ čime je nastavljena uspješna suradnja Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Hrvatske gospodarske komore te županijskih komora. Kroz ovu suradnju se nastojalo zajedničkim dijalogom i razmjenom iskustava rasvijetliti izazove zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz primjere dobre prakse i pomoći poslodavcima da osobe s invaliditetom prestanu doživljavati kao uteg svom poslovanju.

Prisutnima su se pozdravom i uvodnim riječima obratili Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje HGK i Mira Pekeč- Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. U svojim uvodnim izlaganjima istaknuli su važnost educiranja poslodavaca s ciljem upoznavanja s mogućnostima koje su im na raspolaganju pri zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom. Posebno je istaknuta obveza osiguranja razumne prilagodbe kao preduvjeta stvarnoj ravnopravnosti osoba s invaliditetom u području rada, ali i sve mjere koje omogućavaju poslodavcima da tu obvezu ostvare na dobrobit svog poslovanja i društva.

Predavači na skupu govorili su zašto je važno radi podizanja konkurentnosti zapošljavati osobe s invaliditetom, zatim o poticajima koje isplaćuje Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, uslugama centara za profesionalnu rehabilitaciju te o aktivnostima koje provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje i iskustvima pri zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Predstavljena je i internet stranica www.zaposliosi.hr, projekt pokrenut s ciljem približavanja poslodavcima teme zapošljavanja osoba s invaliditetom i poticanja na aktivan pristup u njihovom zapošljavanju.

Isto tako, predstavljena su iskustva poslodavaca, konkretno FINE kao društveno odgovornog i uspješnog poslodavca koji zapošljava osobe s invaliditetom. Predstavnica FINE u svom izlaganju naglasila je da osobe s invaliditetom koje FINA zapošljava znatno pridonose unapređenju poslovanja (brzo, kvalitetno i odgovorno  izvršavaju svoje zadatke), ali i znatno pridonose ostvarenju ugodne radne atmosfere, poboljšanju međusobne tolerancije i razumijevanja.

Na Stručnom skupu sudjelovali su i predstavnici Saveza.

dav