U provedbi trogodišnjeg programa (2017.-2020.) Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pod nazivom „II – Kvalitetna edukacija udruga – put u nove izazove“ Savez je od 5. – 7. prosinca 2017. godine organizirao Kamp u Tuheljskim Toplicama za predstavnike udruga članica (predsjednici i tajnici udruga, voditelji podrške u boravcima i samostalnom stanovanju, osobe s intelektualnim teškoćama i njihovi roditelji) na kojemu je sudjelovalo 145 sudionika iz 26 udruga članica Saveza.

Predsjednica Saveza mr. sc. Mirjana Jakovčev otvorila je Kamp i pozdravila sve prisutne, a nakon pozdravne riječi predstavila je predstavnice iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku: voditeljicu Milenu Koren iz službe za praćenje programa i vrednovanje projekata iz fondova EU i Ninu Krznarić Uroda, voditeljicu službe za programe i projekte udruga.

Voditeljica Službe za programe i projekte udruga, Nina Krznarić Uroda educirala je predsjednike udruga i tajnike o financiranju udruga iz nacionalnih izvora te o otvorenim pozivima za prijavu projekata u tekućoj i narednoj godini.

Milena Koren iz Službe za praćenje programa i vrednovanje projekata iz fondova EU informirala je sudionike o načinima korištenja sredstava iz EU fondova za organizacije civilnog društva.

Rajska ptica – Udruga za osobe s intelektualnim teškoćama Karlovačke županije i Udruga osoba s intelektualnim teškoćama „Vretenac“ Slatina predstavile su svoj rad kroz prezentacije s puno zanimljivih fotografija.

Pravnica Saveza Božena Kuk održala je predavanje na temu: „Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom“, s naglasnom na novine u zakonu i informirala je sudionike o novinama u pripadajućim pravilnicima uz Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Predavanje je zaključila novoobjavljenim Priručnikom s preporukama za razumnu prilagodbu radnog mjesta.

Potpredsjednik Saveza i predsjednik Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre, Ozren Catela prikazao je primjere dobre prakse u zapošljavanju osoba s intelektualnim teškoćama na razini svoje udruge. Svim sudionicima predložio je model zapošljavanja kakvi su i sami primijenili.

Predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje PU Krapina, Mirjana Jurman  informirala je sudionike o načinima i potpori zapošljavanju osoba s invaliditetom.

dr.sc. Daniela Bratković, prof. na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, održala je prezentaciju o zapošljavanju uz podršku osoba s intelektualnim teškoćama i prikazala primjere dobre prakse iz zemlje i svijeta.

Voditelji podrške u boravcima i samostalnom stanovanju te roditelji osoba s intelektualnim teškoćama imali su prilike upoznati se s Inkluzivnim plesom i sudjelovati na plesnoj radionici Inkluzivni kolektiv za istraživanje pokreta koju su vodile Iva Nerina Sibila i Helvecia Tomić. Po završetku radionice predsjednicima i tajnicima udruga predstavile su Inkluzivni kolektiv za istraživanje pokreta, plesni i edukacijski projekt koji okuplja plesače sa i bez invaliditeta. Predstavile su svoje radionice za sve koji žele plesati kroz zanimljive i profesionalne videosnimke.

Andrea Gašpar i  Patricija Karaman, obje mag. edukacijske rehabilitacije, održale su radionicu pod nazivom „Moje željeno zanimanje“ za osobe s intelektualnim teškoćama na kojoj su razgovarali o raznim zanimanjima.

Marija Igaly održala je radionicu izrade slika od latica cvijeća-  toMAgo  autorski postupak stvaranja likovnog djela od prirodnih elemenata /biljke/. Pri tome se ne koristi ni ljepilo, ni škare, a djelo nastaje bez prethodne skice ili predloška. Radionicom su voditelji podrške dobili nove ideja za samozapošljavanje.

Drugi dan boravka u Kampu, nakon večere, organizirana je zabava uz ples i glazbu za sve sudionike.

U sklopu Kampa održana je sjednica Glavnog odbora i Redovna skupština Saveza.

Po završetku boravka u Kampu svim sudionicima dodijeljene su Zahvalnice za sudjelovanje i skromni pokloni od Saveza, a predsjednica Mirjana Jakovčev pri zatvaranju Kampa zahvalila je svim sudionicima na odazivu i sudjelovanju u organiziranim aktivnostima.