U sklopu provođenja projekta „Osnaživanje i edukacija roditelja u prvim fazama suočavanja s izazovima odgoja djece s teškoćama u razvoju“, financiranog od Ministarstva socijalne politike i mladih, Savez organizira edukaciju i grupno savjetovanje s ciljem pružanja stručne podrške roditeljima u početnim fazama života s djetetom s teškoćama u razvoju.

Edukacija će se održati 27. travnja 2016. od 12.30-14.30 h, u prostoru Centra za rehabilitaciju Zagreb – podružnica Sloboština.

Svatko od nas ponekad se mora suočiti sa stresnim situacijama koje zahtijevaju vještine i snage koje nisu dio našega svakodnevnog funkcioniranja. To se posebno odnosi na osobe koje su tek postale roditelji djeteta s teškoćama u razvoju. Tijekom projekta roditelji će se osnažiti za prihvaćanje situacije te educirati za pružanje podrške djetetu koja mu je neophodno potrebna za što kvalitetniji razvoj i lakše uključivanje u društvo.

Kroz edukaciju u okviru projekta roditelji će razviti osjećaj kompetentnosti i što kvalitetniji pristup prema djeci s teškoćama u razvoju od najranijih faza njihova razvoja te na taj način smanjiti osjećaj anksioznosti i straha uslijed suočavanja s novom situacijom. Također, roditelji će dobiti informacije i praktične primjere iz prakse o pravima koje mogu ostvariti temeljem različitih Zakona.

Na grupnom savjetovanju roditelji će razmjeniti iskustva vezana uz izazove odgoja djece s teškoćama u razvoju, a svoja iskustva s njima će podijeliti i roditelji odraslih osoba s intelektualnim teškoćama. Na taj način pružit će potporu roditeljima koji su u početnim fazama suočavanja s teškoćama koje nosi život s djecom s teškoćama u razvoju.

Roditelji će uz vodstvo psihologa i pravnika biti osnaženi za prevladavanje teškoća i promjena te usvojiti nove vještine koje će im omogućiti da ojačaju vlastite roditeljske kompetencije i zadrže pozitivan stav čak i kada je najteže.

Download (PDF, 414KB)